Parakstīties uz jaunumiem

Ievadi savu e-pasta adresi, lai parakstītos uz jaunumiem

Parakstīties

„Slow Food” filozofija ienāk skolās(1)

Teksta izmērs: A A A

 
Sākums Izglītība Skolas „Slow Food” filozofija ienāk skolās

2011. gada 11. marts

Visā pasaulē cilvēkiem ir ļoti dažādas pārtikas problēmas, piemēram, Āfrikā aktuāls ir jautājums, kā vispār tikt pie pārtikas, taču Amerikā tiek domāts, kā risināt liekā svara problēmas un atradināt jauniešus no tik populārajām „Fast Food” tradīcijām. Arī Latvijas skolēniem ir jāmācās novērtēt veselīgas pārtikas nozīme, jāsaprot, ka čipsi, šokolādes un kokakola nav ikdienas ēdienkartē vēlami produkti. Latvijas skolēniem un sabiedrībai kopumā der iepazīties ar organizācijas „Slow Food” principiem un mēģināt ieviest tos dzīvē. Pirmais solis uz to jau ir sperts. Pagājušajā nedēļā Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijā notika starptautiska konference, kurā tika runāts par veselīgu pārtiku un ēšanas paradumiem skolās. Biedrība „Slow Food International” projektu īsteno vairāku Eiropas valstu – Beļģijas, Bulgārijas, Francijas, Īrijas, Itālijas, Lielbritānijas un Latvijas – skolās.

 

Kas ir „Slow food”?

 

Biedrības „Slow Food Rīga” (burtiski tulkojot „slow food” – ‘lēnā pārtika’) iestājas par to, lai tiktu saglabāti Latvijā tradicionāli audzēti un pārstrādāti produkti, veicina Latvijas pārtikas patēriņa tradīciju uzturēšanu, iestājas par tiešu piegādi no zemnieka klēts līdz pavāram, patērētājam vai pircējam. Biedrības princips: zemnieks, lopkopis un zvejnieks, kas gādā produktus, saņem par savu darbu atbilstīgu samaksu un pilnībā var savu darbu veltīt tradicionālo produktu audzēšanai un pārstrādei, lai sagādātu labāko un kvalitatīvāko ēdienu atbilstīgi katrai sezonai.

Būtībā tiek izdalīti trīs galvenie kritēriji, pēc kuriem iesaka izvēlēties pārtiku.

-         Laba. Pārtikai ir jābūt garšīgai, svaigai, sezonālai, vietējai un jāsniedz gandarījumu tās baudītāja garšas kārpiņām.

-         Tīra. Ražota bez pasaules resursu spīdzināšanas, nebojājot tās ekosistēmu un vidi.

-         Godīga. Tiek respektēts ražotājs – lai tas saņem nopelnīto algu, radot veselīgu darba vidi tiem, kuri ir iesaistīti piegādes ķēdē, – no audzētāja līdz ēdājam.

Galvenie projekta mērķi ir uzlabot skolēnu pusdienas, lai tās kļūtu veselīgākas un sabalansētākas. Tiek novērtēta vietējo ražotāju produkcija, un skolēniem tiek mācīts cienīt vidi, atbalstīt bioloģisko produkciju, apgūt vietējo kulinārijas mantojumu, kā arī tiek veicināta kopīga pusdienošana.

 

Skolēni par „Slow Food”

 

Dati liecina, ka ceturtā daļa jaunāko klašu skolēnu ir ar lieko svaru vai aptaukojušies. Rīgā pat atvērts apģērbu veikals apaļīgiem bērniem un jauniešiem, kas apliecina šo mūsdienu tendenci. Kaut arī skolu kopgalda ēdienkartes pamatprincipi ir definēti noteikumos, kafejnīcās jaunieši var iegādāties arī nevselīgos našķus, tāpēc pamatu pamatos ir jāmainās tieši jauniešu izpratnei un domāšanai.

Kopš Rīgas pilsētas 2. ģimnāzija iesaistījusies pasauli aptverošās organizācijas „Slow Food” kustībā „Terra Madre”, viņi vairāk domā par veselīgu pārtiku, mācās ēst lēnām, izbaudot ēdiena garšu un kompāniju, lieto salvetes un neēd, skatoties televizoru. Būtu pozitīvi, ja šādu praksi varētu ieviest arī citās Latvijas skolās, palēnām pievēršot jauniešus veselīgam uzturam.

Pagājušajā nedēļā notikušajā konferencē ģimnāzijas skolēni prezentēja savus projektus, kuros skolēni pētījuši tādus ēšanas principus, kas ir saskaņā ar veselīga dzīvesveida un latvisko tradīciju principiem. Skolēni akcentē, ka ir būtiski ēdiena gatavošanā izmantot vietējās izcelsmes produktus, kuru audzēšanā nav nodarīts kaitējums videi. Paredzams, ka skolēni šos principus tālāk „aiznesīs” arī mājās, savām ģimenēm un jaunā paaudze pamazām attālināsies no „Fast Food” kultūras.

Konferencē sastaptie jaunieši atzina, ka šobrīd skolas ēdienkarte ir normāla, taču gribētos, lai tajā vairāk būtu iekļauti svaigi augļi, dārzeņi, dažādi salāti. Izrādās, ka arī dažādas biezputras skolēni labprāt redzētu ikdienas ēdienkartē, tieši tāpat arī dažādas zupas. Meitenes vēlas būt slaidas un izskatīties labi, tāpēc gribētos, lai skolas ēdienkartē nav tik daudz treknu un ceptu ēdienu, kuros daudz lieku kaloriju.

 

Itālijas skolu pieredze

 

Konferencē ar stāstu, kā „Slow Food” idejas darbojas Itālijas skolās, piedalījās šīs valsts pārstāvji. Skaidrs, ka līdz šādam līmenim mums Latvijā ejams vēl ļoti tāls ceļš, taču idejas ir lieliskas un par tām ir vērts aizdomāties.

-         Skolēnu vecāki izstrādā ēdienu receptes skolai, īpašās sanākšanas reizēs vecāki kopā ar bērniem pagatavo ēdienus un degustē pirms ieviešanas skolas ēdienkartē.

-         Pie Itālijas skolām ir izveidoti dārziņi, kuros skolēni audzē dārzeņus, augļus un garšaugus kopgalda vajadzībām. Kopā ar vecākiem apmeklē zemniekus, no kuriem tiek pirkti ekoloģiski pārtikas produkti skolai.

-         Ap 80% pārtikas Itālijas skolās ir bioloģiskas izcelsmes.

-         Skolēni tiek iesaistīti arī gatavošanā, piemēram, kad ienākas ābolu raža, jaunāko klašu skolēni piedalās ābolu mizošanā, un turpat skolas ēdnīcā no augļiem top dažādi ievārījumi, kas papildina ēdienkarti.

-         Ēšana Itālijā nav tikai pārtikas uzņemšana, tas ir kā rituāls, kad cilvēki nesteidzīgi apsēžas pie galda, ir kopā un izbauda ēdiena garšu un procesu.

Linda Tunte, laikraksts "Izglītība un Kultūra"

 

Pilnu raksta versiju lasiet laikraksta „Izglītība un Kultūra” 10.marta numurā.

 

 
 

Komentāru pievienošana

Vārds

E-pasts

Komentārs

Ievadiet attēlā redzamo kombināciju

garāmgājējs 13/03/2011 12:20
 

Kamēr vairumā skolu pusdienas būs jāpaēd 20 minūšu starpbrīža laikā (kurā ietilpst ceļš uz ēdnīcu, rinda pēc ēdamā, ēšana un atpakaļceļš uz klasi), runas par lēnu ēšanu ir vienkārši ņirgāšanās par bērniem. Tur, pat ātri rijot, paspēt grūti (un ja vēl skolai ir vairāki korpusi, pa kuriem jāceļo - absolūti neiespējami)!

 
Pēdējo reizi atjaunota 21.septembrī, 2018, 09:35
Adrese: Krišjāņa Valdemāra iela 5, Rīga, LV-1010, Latvija
Tālrunis: 67026816, E-pasts: iksd@riga.lv
old.iksd.riga.lv

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, elektroniskā pasta adrese: iksd@riga.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit